De indeling van de gemiddelde seniorenwoning is vaak standaard: een huiskamer met (half)open keuken en een slaapkamer met badkamer op de benedenverdieping. En altijd wel met een extra slaapkamer voor logees een verdieping hoger. Praktisch is vooral het uitgangspunt; smal daardoor het kader voor de architect. Lolke Wijtsma van architectenbureau Van Manen en Zwart uit Drachten, ziet het dan ook als een uitdaging om aan de standaarduitgangspunten een creatieve draai te geven. En dat is hem goed gelukt. Niet alleen wat indeling betreft, maar ook de totale uitstraling van de woningen, waarin de aluminium detaillering prima tot haar recht komt, verraden de signatuur van Wijtsma.
Ook de directe omgeving van de 24 geschakelde woningen is nadrukkelijk in het ontwerp meegenomen. Wijtsma: “Rekening houdend met de historische achtergrond van het gebied is gekozen voor een boomgaardachtige gebiedsinrichting en die past goed bij de paviljoenachtige opzet van de woningen.”
De indeling van de woningen verschilt in basis niet veel van een traditioneel ontworpen seniorenwoning. Een opvallend verschil echter is dat de binnenwanden op de benedenverdieping schuin zijn geplaatst, wat een volkomen andere ruimtelijke werking tot gevolg heeft.
“Een seniorenwoning is misschien niet het spannendste om te ontwerpen”, zegt Wijtsma, “maar juist dan is het een uitdaging om op zoek te gaan naar niet-conventionele oplossingen, die tegelijkertijd functioneel zijn, want dat moeten seniorenwoningen vooral ook zijn.” De bovenverdieping, die een tikkeltje eigenwijs is uitgevoerd als een soort lessenaar, is via een transparante trap in de huiskamer toegankelijk.
Gezien de aard van bewoning, heeft de architect gekozen voor een ontwerp, waarin rust een belangrijk thema is. Dit komt tot uiting in bijvoorbeeld de toepassing van materialen. Het kunststof dak is met kunststof roefen beplakt. Een eenvoudige oplossing, die wel zorgt voor meer dynamiek door de reliëfwerking. Alle woningen zijn opgetrokken uit rood en levendig baksteen met een terugliggende voeg. Geen strakke baksteen, maar een handvormsteen, die zich goed laat combineren met natuurlijke materialen, zoals aluminium. Zo zijn aluminium waterslagen en muurafdekkappen toegepast. De muurafdekkappen vormen bovendien een fraai geheel met de aluminium boeiborden.
“Aluminium detaillering past erg goed in het ontwerp”, aldus Wijtsma. “Het is wat abstracter dan bijvoorbeeld hout. Bovendien zorgt het voor een nette afwerking. Ook wat kleurkeuze betreft, kun je veel met aluminium. Om die rust ook hierin te laten terugkeren zijn zowel de muurafdekkers als de waterslagen in dezelfde donkere kleur uitgevoerd. Balans en rust geven de woningen een duurzaam karakter. De toepassing van materialen, zoals aluminium, heeft eveneens een positieve invloed op de duurzaamheid.” De 24 seniorenwoningen liggen op een soort eiland, omringd door water. Openheid en transparantie zijn kenmerkend voor het project. De binnenruimte staat in het teken van ontmoeten en heeft daarnaast een parkeer- en toegangsfunctie. De achterzijde van de woningen, die voorzien zijn van kunststof terrassen, biedt privacy.
De toegang tot het terras is met een luifel overkapt. Enigszins robuust uitgevoerd, maar door het gebruik van aluminium beplating past het ook weer heel goed in het ontwerp. De luifel is tevens praktisch, omdat het invallend zonlicht weert, dat als hinderlijk kan worden ervaren. De robuustheid komt verder terug in de boeiboorden. Robuust zonder storend te zijn overigens en waarin de toepassing van aluminium detaillering juist voor een verzachtende werking zorgt.