De andere kant is het volledige vernieuwen van bestaande bouw, zoals het kantoor van de Hobij Groep in Veghel. Voorheen had het pand een bank- annex woonfunctie en een saai, besloten karakter. Totdat de Hobij Groep het kocht.
De uitstraling van nu, waarin de toepassing van aluminium beplating een prominente rol speelt, verschilt als dag en nacht met die van vroegere tijden. Architectuurbureau Voss uit Eindhoven tekende voor het ontwerp, waarin geslotenheid plaatsgemaakt heeft voor openheid: “Het pand onderscheidde zich nou niet bepaald door een hoog welkomstgehalte. Dat is nu beslist anders. Transparantie bepaalt zowel het interieur als exterieur, waarin de functionaliteit van de binnenruimte een mooie balans vormt met het exterieur.”
Zo is de trap naar de entree verlegd naar binnen. Dit werkt letterlijk drempelverlagend en bevordert het gevoel van welkom. De kelderruimte is ook rendabel gemaakt en voorzien van ruime videgaten en glas voor de toelating van daglicht. Hierdoor is de totale benutbare werkoppervlakte met eenderde toegenomen. Om dit voor elkaar te krijgen is ter plekke aan de achterzijde van het gebouw grond weggegraven om daglicht binnen te laten komen. Licht is van grote betekenis in het pand van de Hobij Groep. Dat geldt niet alleen voor het interieur.
Ook de gevel heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Behalve nog te zien in de gebouwcontouren is de verbinding met het verleden vrijwel verbroken. De entreegevel oogt tegelijkertijd robuust en toegankelijk.
De glaspartijen hebben duidelijk een tweeledige functie gekregen, waarin transparantie van buiten naar binnen en andersom een belangrijk element vormt in het ontwerp van Bert Voss. Het meest opvallende element van de voorgevel zijn de aluminium beplatingen, die de verdiepingsvloeren markeren. “Omdat de gevel op het zuiden ligt”, zegt Voss “zijn er in deze banden zonweringen opgenomen. Bovendien heeft de zon vrij spel op het aluminium. De banden hebben iets weg van bliksemschichten, waardoor het gebouw aan dynamiek wint.” Om dat effect te versterken is de entree voorzien van een luifel, waardoor het pand bovendien volstrekt in balans is.
Voss heeft een voorliefde voor metaal: “We zijn behoorlijk metal minded”, zegt hij daarover. “Natuurlijk moet de keuze voor aluminium aansluiten bij het ontwerp. Zink of koper kwamen veel minder in aanmerking, omdat deze metalen uiteindelijk verweren. Het effect van zonlicht zou daardoor minder zijn. Bovendien combineert het gemoffelde aluminium in het geval van het Hobij-pand prima met de keramische tegels die zijn gebruikt voor de gevel."