Corrosie aluminium profielen

Voorkom vlekvorming en zorg voor een juiste opslag en verwerking
Het komt in een enkel geval voor dat we meldingen krijgen dat op onze geleverde aluminium dakranden plaatselijk vlekken als gevolg van corrosie te zien zijn. Niet fraai natuurlijk. Dit heeft vrijwel altijd te maken met onjuiste opslag van onze aluminium dakranden, muurafdekkappen of andere aluminium profielen op de bouwplaats of een onjuiste verwerking ervan. U kunt daar vrij eenvoudig wat aan doen. Hieronder leggen we uit wat corrosie van aluminium is, wat de voordelen zijn van corrosie én wat u kunt doen om vlekvorming als gevolg van corrosie te voorkomen.

Een van de verschillen tussen edelmetalen, zoals goud, zilver of platina en onedelmetalen, zoals ijzer en aluminium, is dat de eerste groep minder vatbaar is voor oxidatie dan de tweede groep. Bij aluminium hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. We spreken dan van corrosie. Dit is een natuurlijk chemische aantasting van aluminium door omgevingsinvloeden en in het bijzonder de aantasting door zogenaamde elektrochemische reacties. Zonder te diep op dit proces in te gaan, verandert het oppervlak van aluminium door corrosie in een metaaloxide. Dat is niet best, zou je denken.

Corrosie biedt een beschermlaag
Niets is minder waar. Er ontstaat hierdoor juist een stabieler oppervlak, dat als een beschermlaag fungeert. Deze laag voorkomt verdere corrosie van het aluminium. Corrosie treedt op als aluminium in aanraking komt met water en zuurstof. IJzer gaat hierdoor bijvoorbeeld roesten en koper slaat groen uit. Bij aluminium ontstaat er een oxidehuid, die – mits egaal en gesloten – ervoor zorgt dat het aluminium onder die laag niet verder corrodeert. Het aluminium kan hierdoor wit uitslaan. Dat wordt ook wel ‘witte roest’ genoemd, maar deze betiteling is veel te negatief, omdat er een laagje ontstaat dat juist beschermt. Dat bij roest niet het geval is. En hier hebben we dan direct een kwaliteit van aluminium te pakken: aluminium is corrosiebestendig.

Zorg voor de juiste opslag en voorkom vlekvorming
Maar let op! Als de corrosie gelijkmatig optreedt, is er weinig aan de hand. Worden bijvoorbeeld aluminium dakranden in de beschermfolie op het dak geleverd, dan raden we aan om de dakranden snel te monteren. Het beste is om de aluminium profielen vochtvrij te vervoeren en op te slaan. Aluminium is een goede warmtegeleider, het voelt vaak koud aan en trekt vocht aan, dat lokaal zijn weg weet te vinden onder de folie. Als er onvoldoende beluchting is tussen de profielen – en dus een gebrek aan verdamping – dan ontstaat er corrosie. Zit de folie nog om de profielen, dan zal die corrosie plaatselijk zijn. Er ontstaat dan ongewenste vlekvorming. Het beste is om de aluminium profielen – of dat nu dakranden zijn, waterslagen of muurafdekkappen – droog (binnen) te bewaren bij een constante temperatuur en bij voldoende beluchting en verwijder de folie voordat vlekvorming op kan treden.

Spanningscorrosie
Aluminium is, zoals gezegd corrosiebestendig, maar niet bestand tegen spanningscorrosie, die voor scheuren kan zorgen. Dit ontstaat door vocht en te hoge temperaturen. Hoe kun je spanningscorrosie voorkomen? Mijd (te) hoge temperaturen. In Nederland is dat niet zo’n groot probleem; spanningscorrosie neemt al af bij 50 graden Celsius. Vermijd tijdens de montage zoveel mogelijk knippen, snijden of hameren en zorg ervoor dat de dakranden, waterslagen of muurkappen niet in aanraking komen met chloriden en nitraten. Last but not least: als het niet nodig is om op de bouwplaats aluminium profielen of hoekverbindingen aan elkaar te lassen, doe dat dan ook niet. Lasnaden en overgangen van dik naar dun of andersom kunnen spanningscorrosie in de hand werken. Vraag daarom naar onze hoogwaardige maatwerkoplossingen, zodat er op de bouwplaats zo weinig mogelijk bewerkingen hoeven plaats te vinden. Kortom, als u bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt, dan kunnen u of uw klanten tot in lengte van dagen genieten van de esthetische kwaliteiten van onze aluminium bouwproducten.

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief