Afwatering langs gevels kan leiden tot ernstige problemen. Als de afwatering van het hemelwater direct via de gevel loopt, kunnen er lekstrepen, schimmelvorming en algengroei ontstaan. Ook wordt het aanzicht van de gevel aangetast. Daarom is het belangrijk dat de architect in de ontwerpfase rekening houdt met de afwatering. Een goede afwatering is cruciaal op daken, balkons, loggia’s, kozijnen, dakterrassen en –kapellen. Naast standaardoplossingen bieden we ook maatwerk aan.
Voor de aluminium waterslagen hebben we een aluminium kopschot ontwikkeld om de waterafvoer goed te geleiden. Dit kopschot zorgt voor een waterdichte aansluiting van de waterslag bij thermische gevelisolatie. Het kopschot leidt het water van het stucwerk weg, zodat scheurvorming door achterblijvend vocht wordt voorkomen.
Kopschotten hebben ook een andere functie. Aluminium heeft als eigenschap dat het door temperatuurverschillen kan uitzetten of inkrimpen. Als aluminium waterslagen liggen opgesloten tussen dagkanten kan dat zorgen voor problemen. Aluminium kopschotten zorgen ervoor dat de waterslag vrij kan uitzetten en inkrimpen. Dat komt doordat ze met een geringe speling op de waterslag worden gemonteerd. Rvs-klemveren vangen de thermische uitzetting van de aluminium waterslag eenvoudig op. Door een slim drainstukje is voor de bevestiging van een kopschot géén kit nodig. Onze aluminium kopschot zorgt ervoor dat stucwerk in een later stadium niet gereinigd of gerepareerd hoeft te worden met alle bijkomende kosten van dien.
Een van de eigenschappen van aluminium is de maximale vormbaarheid, waardoor je er rank mee kunt profileren. Deze kwaliteit kwam goed van pas bij woon- en zorgcentrum Nieuw Lindescote/De Lindewaard in Linschoten. Architect Coen Koenders maakte gebruik van onze maatwerkoplossingen. Hij stond voor de uitdaging om een afwateringsoplossing te vinden voor de ramen in de pannengevel, zonder dat bijvoorbeeld het dak werd aangetast.
De architect voorzag de ramen van fijn gedetailleerde aluminium dagkanten, die een belangrijke functie hebben in de waterdichting en afwatering. In de dagkanten bracht hij namelijk een verholen aluminium goot aan, die het water achter de dakpannen – zonder aan de verkeerde kant van de waterkerende laag te komen – naar beneden kanaliseert. Een innovatieve maatwerkoplossing die de architect in samenwerking met Roval realiseerde. Bij het project Medisch Opleidingscentrum Top-Care in Venlo speelde de afwatering ook een rol. De dakranden van het wigvormige gebouw bestaan uit aluminium muurafdeksystemen. Deze sluiten naadloos aan op het witte stucwerk van de gevels. Om lekstrepen op de witte, strakke gevels te voorkomen, koos architect Bart Smeets ervoor om de muurafdekkappen iets naar binnen te laten hellen. Hierdoor loopt de afwatering via het dak en niet via de gevel. De esthetische meerwaarde van Top-Care blijft hierdoor onaangetast.