+31 (0) 492 56 10 50
info@roval.eu
Direct offerte opvragen

Aluminium > Eigenschappen

Eigenschappen

Als we aluminium vergelijken met andere materialen, dienen we rekening te houden met het gewicht dat voor bepaalde toepassingen nodig is. Het gewicht van aluminium bedraagt eenderde van dat van staal, maar om een vergelijkbare sterkte en stijfheid te bereiken, bedraagt het gewicht van de aluminium uitvoering ongeveer de helft van het gewicht van de stalen uitvoering. Een ander aspect is de herbruikbaarheid van het gekozen metaal na elke levenscyclus. Aluminium wordt door de relatief hoge schrootwaarde veel ingezameld voor hergebruik. De energiebalans op langere termijn is daardoor positief.

Mechanisch
De geringe soortelijke dichtheid en het zilverachtige uiterlijk zijn opvallende eigenschappen van aluminium, evenals de grote corrosiebestendigheid. Door legeren, vervormen en warmtebehandeling kan de mechanische sterkte van het metaal verhoogd worden, waardoor relatief lichte en sterke constructies gerealiseerd kunnen worden. Aluminium heeft een hoog thermisch en elektrisch geleidingsvermogen, het is magnetisch neutraal, het reflectievermogen is groot. De bewerkbaarheid van aluminium is goed; dezelfde technieken kunnen worden gebruikt als voor staal. Daarnaast is er nog het extrusieproces voor het vervaardigen van aluminium profielen. Een kenmerk van aluminium is het behoud van de mechanische eigenschappen onder zeer lage temperaturen. Deze waarden gaan nauwelijks achteruit.

Buitenlaag
Zuiver aluminium heeft door de onmiddellijke vorming van een dunne gesloten oxidelaag, 0,01 groeiend tot 0,2 micron, een hoge corrosieweerstand. Noch het materiaal noch de corrosielaag is giftig, waardoor aluminium ook gebruikt kan worden in de voedingsmiddelenindustrie. Aluminium is een amphoteer: van het element bestaan zowel verbindingen met zure als met basische eigenschappen, zowel oxiden als hydroxiden, die zowel als zuur en als base kunnen optreden. Praktische betekent dit, dat aluminium aangetast kan worden door zowel een zure als basische belasting. Schoonmaakmiddelen dienen dan ook zo neutraal mogelijk te zijn.

Technisch zuiver aluminium (99,0 – 99,7%) is in het algemeen te zacht voor constructieve toepassingen. Door het aluminium te legeren en eventueel te harden kunnen de eigenschappen, waaronder de mechanische, verbeterd worden. Aluminium “leeft” niet, in tegenstelling tot andere materialen die gebruikt worden voor gevels. Aluminium is een metaal, neemt geen vocht op en kent geen vochtuitzettingen. Onder invloed van temperatuur zet aluminium beperkt uit (ongeveer 1 mm per 50 °C.). Er zijn geen gevolgen voor het aluminium zelf, zodat er geen kieren of scheuren ontstaan.

Legeringen
De belangrijkste legeringsbestanddelen zijn magnesium (Mg), silicium (Si) en mangaan (Mn). Deze toevoegingen voor een hogere sterkte of voor het verbeteren van andere eigenschappen, zoals zeer goede extrudeerbaarheid en goede corrosie weerstand. Een speciale legeringsgroep bevat koper om extra hoge sterkte-eigenschappen te verkrijgen (duraluminium). Deze wordt gebruikt in de vliegtuigbouw. Zuiver aluminium heeft de beste corrosieweerstand. Vooral legeringen met (een weinig) koper hebben een verminderde corrosieweerstand. Voor extrusie wordt de 6063 (AlMgSi 0,5) toegepast. Dit zijn legeringen met redelijke goede mechanische maar optimale extrusie eigenschappen. Goede corrosie bestendigheid en met een goed gecontroleerde en beheerste extrusie en anodiseer omstandigheden. De 6063 is de meest gebruikte extrusielegering. Er zijn twee groepen legeringen: gietlegeringen en kneedlegeringen. Bij de eerste soort legering wordt het vloeibare aluminium in gietvormen van zand of in matrijzen gegoten. Er kan ook onder druk gegoten worden. Kneedlegeringen worden in staven of plakken gegoten voor vervolgbewerkingen, zoals extruderen (profielen), warm- en koudwalsen (plaat), trekken (draad).

Zoeken op Roval

Volg ons op:
210507PRN-RovalAlumin08-fc.jpg

 

210507PRN-RovalAlumin07-fc.jpg

 

© 2008 - 2019 roval.nl - All rights reserved
All trademarks, slogans, text or logo representation used or refered to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Design: tableaux mediamakers