+31 (0) 492 56 10 50
info@roval.eu
Direct offerte opvragen

Aluminium > Corrosie

Corrosie

Corrosie is een natuurlijk fenomeen en is niets anders dan het reageren van zuurstof met een metaal, waardoor oxide ontstaat. De “officiële” definitie luidt: corrosie is een ongewenste aantasting van een materiaal ten gevolge van chemische of elektrochemische reacties met componenten uit de omgeving. Het woord corrosie komt uit het Latijn en betekent “verteren”. Alle metalen – of dit nu ijzer of aluminium is – zijn in meer of mindere mate gevoelig voor corrosie.

Ter vermijding van corrosie van het aluminium dient direct contact met koper, lood, zink, staal e.d. voorkomen te worden.

Oxidehuid
Aluminium is een van de meest corrosieve metalen die er bestaan. Dit betekent dat aluminium zeer gemakkelijk een verbinding aangaat met zuurstof. Je zou dus zeggen dat aluminium niet bruikbaar is als metaal voor het produceren van producten en ook niet te gebruiken als gebruiksvoorwerp. Niets is minder waar. Aluminium gaat snel een reactie aan met zuurstof, alleen de aluminium oxidehuid die ontstaat beschermt het onderliggende aluminiumsubstraat tegen verder oxideren door zijn afsluitende werking. Hierdoor vindt dus geen verdere oxidatie plaats. Juist van deze eigenschap maken we gebruik bij het beschermen van aluminium producten. Om de corrosiewerende eigenschappen
verder te verbeteren, zorgen we ervoor dat er een kunstmatige oxidehuid wordt aangebracht (anodiseren). Deze oxidehuid is hard, slijtvast en zeer corrosiebestendig.

Door de agressiviteit van het milieu wordt het oppervlak van het substraat zwaar belast. Door deze twee factoren – legering en milieubelasting – is de natuurlijke oxidehuid bij buitenexpositie onvoldoende in staat om (plaatselijke) corrosie van het substraat te voorkomen.

Zoeken op Roval

Volg ons op:
160507PRN-Oxidelaag-fc.jpg

 

© 2008 - 2019 roval.nl - All rights reserved
All trademarks, slogans, text or logo representation used or refered to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Design: tableaux mediamakers